søndag den 2. november 2008

Sild

Jeg er igang med at lave marinerede sild.

Som man måske kan fornemme af min blogg har jeg opdaget naturens skatkammer og er på mine gamle dage begyndt at udforske naturen som en direkte leverandør til mit køkken.

Det altså er skide skægt at se hvad man kan få ud af ting, man er gået forbi hundredevis af gange før. År for år udvider spektret sig. Hyldeblomst, (næste år også hyldebær), diverse bær, frugt og grøntsager, hyben, svampe, og nu sild. Hvor svært kan det være.

Flere gange er jeg blevet mødt med at det er rigtig besværligt, at lige netop den frugt er noget rod og så videre. Det viser sig så for det meste at SÅ besværligt og rodet var det heller ikke. Oftest tror jeg bare det er mere et spørgsmål om lysten er der, for så gør det jo ikke noget at det var en smule svært.

F.eks. var jeg blevet advaret fra flere side om at hyben godt nok kunne være besværet værd, men alligevel var temmelig træls at arbejde med. Så klædt på med diverse gode råd gik jeg i krig. Rådene er: tag kun de orange eller lys røde, for de hyben der er blevet mørkt røde smatter, udstyr dig selv med et par gode gummihandsker og skær toppen af for at udstene dem. Min mor, som jeg jo havde draget ind i projektet var enig med mig. Det var slet ikke så svært og smattet når vi fulgte de råd.

Resultatet af vores hyben eventyr blev da også det hele værd. Vi fik lavet hyben chutney, syltede hyben (der er himmelske til en ostetallerken), hybensaft og hybenmarmelade. Da vi så alligevel var igang plukkede jeg så også lige rønnebær og lavede gelé, plukkede brombær og lavede syltetøj.

Og denne gang er det så sild. En af mine fantastiske kolleger, Ejvind, har en fast tur ud på Øresund hver 14. dag - og vi faldt i snak om hvilke og hvor mange fisk det gav. Og det giver åbenbart rigeligt. Så jeg foreslog at han solgte nogle af dem, men det kunne der ikke være tale om. Jeg ville nu gerne købe nogen. Ingen problem ... han ville tage nogle sild med hjem fra den næste tur. Han afleverede dem til min dør (jeg sagde jo han var fantastisk) torsdag aften.

Igen var advarslerne rigelige. Sild har mange ben, de er besværlige, og så videre ... Men torsdag brugte jeg så lidt tid på at færdigrense dem (de var hovedløse og skællet af) og fredag brugte jeg en times tid på at udbene dem og nu ligger de så i saltning. Det var da ikke så svært ;0)

Idag skal jeg så have kogt en lage og sammensat nogle forskellige krydderier, så jeg kan forsøge nogle forskellige slags sild. Og jeg har allerede lovet min mor at jeg kommer med sildene til julefrokosten!

Ingen kommentarer: